miercuri, 22 octombrie 2008

Escale (I) - Astazi, Santiago. De Compostela.



Legenda spune ca trupul Sfantului Iacob - Santiago, in spaniola - cel mai batran dintre apostoli, ar fi fost adus, dupa moartea acestuia, in Nord-Vestul peninsulei Iberice de astazi, si ar fi fost inmormantat de un pastor in locul pe care i l-a aratat o stea. Spaniolii indragesc tare mult, se pare, aceasta legenda, atribuindu-i chiar dimensiuni cosmice - Calea Lactee, la ei, poarta numele de "El Camino de Santiago" - Drumul Sfantului Iacob. Mai mult, Santiago de Compostela este, de secole, loc de pelerinaj pentru crestinii din toata lumea. Drumurile pelerinilor (cele mai importante sunt cele 4 care pornesc din Franta) se unesc pentru a strabate intreaga parte de Nord a Spaniei, din Tara Bascilor pana in Galicia, pe o distanta de 800 km. Acesti 800 km poarta, simplu, numele de El Camino (Drumul). La final, pelerinul care a strabatut cel putin 100 km mergand pe jos sau 200 calare, primeste, din partea Bisericii, o compostela, documentul prin care i se recunoaste parcurgerea distantei minime. In Evul Mediu, compostela era vazuta ca servind drept indulgenta pentru posesorul ei, scurtandu-i-se timpul pe care l-ar fi avut de petrecut in Purgatoriu. Intregul Drum este presarat cu monumente, pietre de hotar, biserici, toate decorate cu simbolul omniprezent in Galicia: scoica. O alta legenda spune ca, ajungand pe coastele nordice ale Spaniei, corabia care purta trupul Sfantului Iacob a fost distrusa de o furtuna, iar pretioasa sa incarcatura scufundata. Mai tarziu, valurile au adus trupul la mal, acoperit de scoici. De aici motivul regasit pe toate insemnele heraldice ale Galiciei.


Orasul Santiago de Compostela este, astazi, capitala culturala a regiunii autonome Galicia - cea administrativa si economica fiind La Coruña. Important centru universitar, orasul este plin de tineri (studenti sau turisti), iar atmosfera mereu efervescenta. Farmecul strazilor inguste, pietruite, pline cu magazine de suveniruri, cafenele si restaurante cu vitrine in care troneaza caracatite, homari si alte vietuitoare asemenea, nu poate fi descris in cuvinte. Nu stii daca te afli intr-o capitala, intr-un oras universitar sau intr-un targ de provincie (in Spania toate trei sunt posibile in acelasi timp), dar asta nu poate decat sa ofere o savoare aparte locului. Din loc in loc, cate un restaurant cu specific asiatic sau cate un cimpoier in kilt. Nu, nu sunt scotienii, ci fratii lor de sange celtic, galicienii.

De vazut neaparat: pentru arhitecti - Catedrala, campusul universitar + centrul de arta contemporana semnat Alvaro Siza; pentru artisti: muzeul fundatiei Eugenio Almeda (adaposteste lucrari de Picasso si Miro); pentru gurmanzi: faimoasa tarta de prune Santiago, decorata obligatoriu cu Crucea Sfantului Iacob - un alt simbol prezent peste tot in Galicia.

Si mai e ceva la acest Santiago: nu poti spune niciodata totul. Trebuie vazut. De vazut intr-o viata.

Niciun comentariu: