luni, 22 decembrie 2008

Asteptand sa vina Mosul


Sa stiti ca treaba e foarte serioasa. Atat de serioasa incat una din cele mai performante institutii din lume, NORAD (Nort American Aerospace Defense Command), are grija, an de an, sa iasa bine. Poate nu stiati, dar Comandamentul Apararii Aerospatiale a Americii de Nord are, in aceasta perioada, (printre altele, bineinteles) misiunea de a urmari traseul lui Mos Craciun pe cerul planetei, de la Polul Nord, in jurul lumii si inapoi. Si mai mult, de a o comunica, prompt si profesionist, de fiecare data cand i se solicita, celei mai competente autoritati in materie: copiii.

Totul a inceput in 1955 cand un magazin din Colorado Springs anunta pustimea nerabdatoare din oras, printr-o reclama la radio, sa sune la un numar special infiintat in acest scop, pentru a primi date despre pozitia Mosului in acel moment, astfel incat sa stie cand isi vor primi, in sfarsit, cadourile mult asteptate. Numai ca printr-o eroare tehnica, linia nou-infiintata directiona apelurile, nici mai mult nici mai putin decat catre biroul colonelului Harry Shoup, comandantul de atunci al sus-numitei unitati militare (pe atunci CONAD - Continental Air Defense Command). Primul pusti care suna intra deci in legatura cu unul dintre cei mai importanti oameni al Statelor Unite. Desi nu mica i-a fost mirarea, colonelul Shoup, deloc lipsit de simtul umorului, nu vrea sa strice placerea copiilor si cere oamenilor sai de la statiile radar sa-i furnizeze coordonatele posibile ale unui corp zburator care s-ar deplasa, la o adica, dinspre Polul Nord, pentru a le transmite mai departe. Operatorii radar intra si ei in joc si astfel o noua traditie se nascuse.

De atunci, CONAD, devenita cativa ani mai tarziu NORAD, isi executa constiincios cea mai frumoasa misiune din an: supravegherea traiectoriei lui Mos Craciun. Iar ea este, mai nou, vizibila pe Google Earth. Daca sunteti nerabdatori, puteti sa urmariti drumul Mosului aici. Cadouri frumoase si Craciun Fericit !

3 comentarii:

Anonim spunea...

Craciun Fericit si un an nou plin de impliniri.

Night Elf spunea...

Craciun fericit si tie frate!

Anonim spunea...

ma, dar mai da-i in... la noi mosul a venit la Brasov, nu la Bucuresti. Mosu nu prea ne stie capitala..