joi, 4 iunie 2009

T4 - "Starvation"?


Magnific! Genial! Daca s-ar fi chemat "Transformers" sau "X-Men". Dar vorbim de fuckin' TERMINATOR aici ! Lasand la o parte faptul ca a trebuit sa astept din clasele primare pana in ultimii ani de studentie ca sa vad partea a 3-a (by the way, thanks for nothing mr. Jonathan Mostow!), cu parere de rau trebuie sa spun ca episodul 4 o intrece cu mult in materie de cum se poate face zdrente o legenda cu care ai crescut.
E drept, intregul angrenaj al povestii a scartait din start la capitolul distributie, ceea ce a insemnat un mare minus din punct de vedere al credibilitatii personajelor. Daca in Terminator 1 si 2 s-a beneficiat de prezenta constanta a Lindei Hamilton si a lui Schwarzenegger, un cuplu excelent integrat in scenariu, deja odata cu T3 s-a plecat cu un handicap. John Connor, personaj cheie, e interpretat de fiecare data de alt actor (v-o inchipuiti pe Ripley, din Alien, jucata pe rand de Sigourney Weaver, Susan Sarandon si Sharon Stone?). La fel se intampla cu Kate Brewster, sotia lui Connor, careia (alta gafa a scenaristilor) in episodul anterior i se promite un rol de prim rang in cadrul rezistentei, iar acum se multumeste cu aparitia in cateva scene, si alea pe post de sotie iubitoare, si gravida pe deasupra.

E drept, actorii nu au nicio vina si isi interpreteaza rolurile cat de bine pot - desi nu mi-au placut niciodata nici Christian Bale nici Sam Worthington, asta nu inseamna ca nu sunt buni actori. Dar acest "Salvation" abunda in personaje subtirele, lipsite total de substanta . Nu tine nici pretextul scoaterii in fata a masinilor pe post de personaje principale, cum se intampla cu monstrul din Alien spre exemplu. E drept ca suntem inca in 2018 si nu a venit nici vremea misteriosului si amenintatorului T1000, nici a (macar) sexoasei T-X, dar "Hunter-Killer"-ul ala era penibil, zau :) Regizorul McG o fi vazut War of the Worlds, in care tripozii iti dadeau fiori numai cand ii auzeai?

Si mai e ceva. "Feelingul" care a fost imprimat de James Cameron Terminatorului in primele doua parti, amenintarea care plutea in aer, linistea de dinaintea furtunii, tensiunea acumulata pana la confruntarea resimtita ca o directa de dreapta in plina figura, umorul simplu dar irezistibil... toate astea au disparut complet. Probabil ca voi avea parte de ele odata cu Terminator 5, cand o sa fiu in plina midlife crisis judecand dupa ritmul in care se deruleaza povestea.

Ca plusuri - Moon Bloodgood arata demential in costum de zbor mulat (total imposibil in lumea reala, dar treaca de la mine, efectul e mai mult decat spectaculos) si ceva incercari de subtilitate, ideea celor doi dusmani de-o viata care ajung in final sa "imprumute" cate ceva unul de la celalalt. Anyway, I'm starving for a good movie.

6 comentarii:

sarah0815 spunea...

ai dreptate pana in ultimul byte de imagine si sunet...o dezamagire de proportii sub eticheta unnui final promitator (NOT!!). Schwarzie a avut un rol monumental in Terminator 2, actiuneaa fost clara, fara sa fie tasa de par, insa nimic nu a prevestit ce balbaieli de continuari se vor lansa..:-(

Night Elf spunea...

Pacat. Dar noi il vedem cu alti ochi. Pustiul american de 15 ani il considera excelent si in primul rand asta conteaza pentru producatori.

Garm spunea...

Conteaza si varsta man. Terminator 2 face parte din copilaria noastra si poate tocmai de aia il vedem cu alti ochi. In esenta nu cred sa fie diferente mari de calitate intre cele 2 episoade. Ce-i drept ca nu am reusit inca sa vad aceasta ultima versiune.

Night Elf spunea...

@Garm - de acord, cu totii ne-am atasat de lumea gandita de James Cameron, dar odata ce n-a mai fost el in charge parca s-au indepartat prea mult de ce a creat el. Terminator 3 mai pastreaza doar o parte din feelingul initial, ala ca te uiti la un Terminator si nu la alt film, iar in T4 asta nu se mai regaseste deloc.Cum ziceam, ultima parte putea sa poarte orice alt nume. Eu personal l-am vazut ca pe un film bun de actiune, dar NU un Terminator. Sunt curios ce impresii o sa-ti lase tie dupa ce il vezi.

krossfire spunea...

Pacat de Christian Bale, isi cam face praf brandul cu deviatii de gen.

Night Elf spunea...

@Krossfire - nu e vina lui Bale, e vina celor care au gandit scenariul. Oricum nu stiu cine ar fi refuzat un rol de John Connor in Terminator, poate Ed Furlong, magnific in T2 si care a zis pas la T3.