duminică, 27 septembrie 2009

Povesti cu cavaleri

Credeam ca Hollywood-ul si batranul continent si-au marcat destul de clar teritoriile in ce priveste target-ul filmelor produse: americanii cu starurile si publicul de multiplex, europenii cu frantuzismele de premiat la festivaluri elitiste. In mare parte este adevarat, dar exista si exceptii.
"Les Chevaliers du Ciel" -regia Gérard Pirès, Franta, 2005 - este un exemplu. Unul dintre putinele filme non-americane de aviatie din epoca moderna, filmul isi plaseaza actiunea in zilele noastre si beneficiaza din plin de progresul tehnologic in materie de filmari aeriene inregistrat de la clasicul Top Gun. Pentru ca nu putea scapa de o astfel de comparatie, as zice ca filmul francez este mult mai alert si mai realistic, desi ii lipseste atmosfera si feelingul din pelicula lui Tony Scott. Scenariul este destul de plauzibil (un prototip de Mirage2000 modernizat este furat chiar de pe pista de la Farnborough de catre o grupare ostila si doborat de doi piloti francezi deasupra Marii Nordului, impotriva ordinelor, de unde un intreg sir de complicatii) si abunda in dogfight-uri spectaculoase, filmate efectiv in aer (iarasi, o deosebire fata de Top Gun, montat in mare parte in simulatoare la sol). Nu lipsesc nici prezentele feminine, poate nu la fel de stralucitoare precum Kelly McGillis acum 23 de ani, dar veridice: pilotul american aflat la schimb de experienta, frantuzoaica cea blonda, consiliera guvernamentala infipta care le stie pe toate.
Per ansamblu, un film comercial si usor, dar placut si antrenant. In plus astfel de filme functioneaza ca foarte eficace metode de recrutare pentru institutiile de gen, multi adolescenti vazandu-se deja in cockpituri.

Si in loc de incheiere, un banculet
Q: -Cum se numeste un avion frantuzesc de lupta care le vine in ajutor in desert soldatilor americani?
A: - Mirage! :)

16 comentarii:

Garm spunea...

Ehe... Top Gun este un clasic in felul lui. Foarte comercial si plin de propaganda, dar bine facut.
Super haios bancul :)).

krossfire spunea...

In plus, daca era hollywoodian sigur existau niscaiva extraterestrii care sa atace eroul. Acum nu mai poti merge pur si simplu pe drama : Explozii, mai multe explozii !

Night Elf spunea...

@Garm - Si acum il revad cu placere. Si mai stiam un banc haios:
-De ce le-a luat Germanilor 3 zile sa cucereasca Franta?
-Pentru ca ploua!

@Krossifre - Explozii sa fie, daca cer interesele partidului. In general filmele de tipul asta sunt scrise chiar de oameni din domeniu, sau apropiati, care stiu ce fac. Cum ziceam, si cum zicea si Garm, e o foarte buna metoda de a face propaganda si de a-ti vinde imaginea. Si noi am avut un film (dar slabut RAU - "Destinatia Mahmudia"). A fost scris de Doru Davidovici dar mereu imi vine sa rad cand ma gandesc la el:))

krossfire spunea...

Destinatia Mahmudia :)) ? Parca e Gara Rosiori la rezonanta...

Night Elf spunea...

DA ! :)) Vedetele erau Cornel Ciupercescu si, bineinteles, noile Mig21. :)

pepe spunea...

Musai sa-l vad.
Nu stiam de el. Merci!

Night Elf spunea...

@Pepe : daca stii franceza il gasesti integral la http://search.ovguide.com/movies_tv.php?q=chevaliers+du+ciel&np=1

dac vrei titrare il iei de pe torente.

pepe spunea...

Deja l-am luat in colimator, pe un torrent dar astept sa ajung acasa. Fac rost si de subtitrare. Vorba aia " Inveti pe dracu sa traga cu prastia" hihihihihi. Din trailere pare interesant. Oricum mi-era dor de un film de aviatie. Ma crezi sau nu si acu' vad cu placere Top Gun.

pepe spunea...

Pacat ca ai nostrii nu reusesc sa faca un film gen Discovery, despre pilotii nostri si avioanele lor. Mare pacat! Dar poate candva....

Night Elf spunea...

@Pepe: n-o sa apucam. Nu isi da nimeni silinta. Si subiecte ar fi atatea !

pepe spunea...

Cred ca esti cam pesimist ( desi un pesimist e un optimist bine informat), dar uite pe B1 au dat un documentar cu ing Radu Manicatide, chiar cu "Escadrila Alba". Au dat cu mai mult cu vapoare. Cred ca inca considera ca un asemenea documentar nu aduce rating. Dar sigur o sa ne delectam cu un film documentar, nu peste chiar asa mult timp.

pepe spunea...

Sa nu te superi ca vreau sa-ti propun ceva.
De ce nu faci un spatiu destinat cartilor de aviatie?
Mai contribuim si noi.
Nu de alta dar sa stim ce carti au aparut,chiar daca sunt vechi, ca unele le avem, altele nu, iar de altele nu stim.
Eventual o poza de pe coperta, cam in genul asta.
Sa stim ca exista.

Night Elf spunea...

@Pepe: Din nefericire am ratat documentarul cu Escadrila Alba dar stiu de existenta lui. Articole prin presa mai apar, e drept. Poate poate candva o sa vedem si un documentar mai amplu despre baietii astia care piloteaza Lanceruri, Pume si Herculesuri si despre care nimeni din afara fenomenului nu stie mai nimic. E foarte bune ideea cu sectiunea de carte - cateva pasaje din cartile mele preferate am mai bagat si eu, pe ici pe colo, cand am simtit ca erau in ton cu dispozitia in care ma aflam atunci. Sigur, esti binevenit sa contribui daca poti si vrei. Promit sa fac si ceva sapaturi, sunt multe titluri interesante despre care stiu ca exista si care imi lipsesc din biblioteca. Cu ce mai am eu, cu ce mai vii si tu, poate sa iasa ceva fain. Multumesc de idee!

pepe spunea...

Nu stiu cum e cu copyright-ul, ca eu as face si efortul sa le scanez, ca sa poata fi citite online, dar mie sa nu ai probleme.

Night Elf spunea...

@Pepe : esti foarte entuziast. Nu cred ca autorii, (cei care mai sunt in viata) s-ar supara ca scrierile le sunt citite in loc sa se piarda. Si asa sunt foarte putine reeditate, daca ai cumpara o carte de la un anticariat banii oricum n-ar ajunge la autor, so... Problema e dpdv tehnic: sa scanezi carti intregi nu e de colo:)

pepe spunea...

Multe lucruri am rezolvat cu rabdare. Cred ca asta ne lipseste chiar mai mult decat banii.