duminică, 6 decembrie 2009

Balade triste de demult


"Waltzing Matilda" este un cantec vechi, venind din indepartata Australie. Compus pe la sfarsitul secolului 19, a devenit de-a lungul timpului atat de popular incat a intrat in constiinta australienilor ca fiind al doilea imn national, ajungand sa-l inlocuiasca practic pe cel oficial (Advance Australia Fair) la meciurile nationalei de rugby. Versurile sale (nimic patriotic, nimic prea solemn, doar povestea unui calator acuzat pe nedrept de un furt si care, refuzand sa se lase prins, se inneaca intr-un iaz) se gasesc tiparite pe ultima fila a pasaportului australian. Matilda, contrar asteptarilor, nu este numele vreunei iubite, ci denumirea data prin acele locuri sacului carat in spinare de muncitorii saraci care, in cautarea unei slujbe, cutreierau tara in lung si-n lat.
Versiunea lui Tom Waits este la fel de trista. Desi a pastrat misterul asupra numelui (Tom Traubert's Blues) se spune ca Tom Traubert ar fi fost un prieten de-al sau mort in inchisoare. Vocea sa unica nici nu m-ar face sa ma gandesc la altceva.



3 comentarii:

krossfire spunea...

Eu am discografia Tom Waits, m-a marcat omul.

Night Elf spunea...

E tare rau. Desi nu se fac astfel de comparatii, as zice ca e o combinatie de Bob Dylan cu Leonard Cohen - un artist extrem de sensibil.

krossfire spunea...

Nu stiu daca e o combinatie dar e cam in aceeasi oala, doar ca la un nivel mai slab de popularitate.