miercuri, 20 ianuarie 2010

2000-2009

Ca leapsa de la Garm, incerc un top 10 al filmelor/albumelor din ultimii 10 ani care mi-au atras atentia (fara a avea pretentia ca sunt cele mai bune neaparat).

La filme ar fi asa:

1. Lord Of The Rings (I, II, III) - nu mai are nevoie de prezentari suplimentare, dar clar este unul din cele mai importante filme ale ultimului deceniu.
2. Shrek II (2004) - dupa mine cel mai amuzant din toata seria, vazut si rasvazut de N ori cu aceeasi placere.
3. Big Fish (2003) - pentru ca sunt fan Tim Burton, si pentru ca ma simt legat sentimental de perioada in care l-am vazut.
4. El laberinto del fauno (2006) - fantezie si drama, putin cam greu de digerat pe alocuri, dar foarte imaginativ si jucat splendid.
5. Tropa de Elite - (thanks Garm) - subtil, incitant si violent in acelasi timp, cred ca cel mai bun film din 2007.
6. Cidade de Deus (2002) - legat oarecum, prin subiect, de Tropa de Elite, o adevarata critica asupra societatii din care provine. Regizorii romani ar trebui sa treaca in banca si sa ia notite.
7. Restul e tacere (2008) - singurul film romanesc din ultimii 20 de ani. Caramfil ar fi trebuit sa-l faca de mult (m-as fi lipsit bucuros de Filantropica si Asfalt Tango).
8. Tmavomodrý svět (Dark Blue World, 2001) - un film de razboi emotionant si spectaculos, care daca n-ar fi fost cehesc si lansat cam in aceeasi perioada cu Pearl Harbour ar fi auzit mult mai multa lume de el.
9. Mar Adentro (2004) - sfasietor.
10. In the mood for love (2000) - asemenea.

... si la albume:

1. Flickering Flame - Roger Waters (2002). Ultimul membru Pink Floyd care inca mai misca. Chiar daca albumul contine numai piese scoase inainte de 2000, isi are un loc special la mine in colectie. De neinteles "tacerea" de 17 ani a celorlalti. Varsta nu este o scuza cand te cheama Pink Floyd. Singurul absent motivat, Rick Wright (RIP).
2. St. Anger - Metallica (2003) - un album hulit de multi, mai ales de fanii vechi (printre care ma includ) dar care, vrem nu vrem, face parte din istoria trupei si care reflecta exact starea in care se afla Metallica in acel moment.
3. All that you can't leave behind - U2 (2000). Nu se ridica la nivelul Joshua Tree sau Zooroopa dar este un album bun si este, inca, un album U2.
4. OM - Negura Bunget (2006). Dupa mine unul din cele mai tari albume ale lor (fara a le desconsidera pe celelalte). Mai ales pentru ca nu sunt un fan inrait al black-metalului, OM m-a facut sa respect trupa si mai mult.
5. Matase Alba - IRIS (2003). Eu zic ca e singurul album serios de la Mirage incoace.
6. Chinese Democracy - Axl Rose (2008). Ma incapatanez sa nu zic "Guns N' Roses" pentru ca dupa mine aceasta trupa nu mai exista. Nota de trecere pentru efort si pentru tot ce a insemnat muzica lor pentru mine. Pe Chinese nu sunetul e problema, ci feelingul. Where's Izzy?
7. The Neonai - Lake of tears (2002). Merge, dar mai mult imi plac Headstones si Crimson Cosmos.
8. Primo Victoria - Sabaton (2005). Ati incercat sa-l ascultati in timp ce jucati Call of Duty? :D
9. Electric Tears - Buckethead (2002). Tipul asta e fenomenal. De neratat.
10. The debut after they disbanded - Traum (2008). Pentru ca sunt prieten cu Dedi.

2 comentarii:

Garm spunea...

Si eu vroiam sa pun Lord Of The Rings in top, la mine a fost pe locul 11 :))

O sa caut Dark Blue World, pare a fi foarte interesant.

Saint Anger? Esti foarte tolerant cu Lars & Co, eu nu am rezistat sa il ascult de doua ori.

Chinese nu este un album slab, doar ca s-a lasat mult prea mult asteptat. Cred ca mai devreme sau mai tarziu vom avea parte si de o reuniune G'n R. Sunt mult prea multi bani la mijloc.

Night Elf spunea...

De aia zic, St. Anger are exact rolul de a arata cat de cu mintile aiurea erau baietii in momentul ala.

De GN'R nu stiu ce sa zic, Axl zicea ca inainte de o reuniune unul din ei (el si Slash) o sa moara. Bine, el zice multe :) Nici eu nu am zis ca Chinese e un album slab. Si Buckethead, si Rob Fink, si cine a mai colaborat la el ca sunt o armata intreaga, sunt muzicieni excelenti, dar spiritul nu mai este acelasi si nu mai are cum.