duminică, 10 ianuarie 2010

Adjective


Despre "Politist, adj.", LA Times are numai cuvinte de lauda. "Hollywood Reporter" il baga in primele 3 filme ale lui 2009, dupa White Ribbon si District 9. La Cannes a pus mana pe "Un Certain Regard" si este propunerea Romaniei la Oscaruri pentru 2010. Asadar, un film recomandat de cele mai respectabile surse. Un regizor deja titrat - Corneliu Porumboiu. Voiam sa vad un film romanesc in care sa nu se prostitueze, sa nu cerseasca, si daca se poate, sa nu avorteze nimeni. Spre suprinderea mea, chiar nu se intampla asa ceva. Dar nici altceva.

Foarte bun film.
Dragos Bucur merge pe strada. Dragos Bucur isi aprinde o tigara. Dragos Bucur la birou. Dragos Bucur da cu flit unui coleg, pasionat, ca si el, de bambilici (tenis cu piciorul, ma rog). Dragos Bucur merge pe strada. Dragos Bucur fumeaza. Dragos Bucur ajunge acasa, de unde aflam totul despre viata sa de familie: "Da si tu mai incet!". Dragos Bucur se uita la tv, iar sotia asculta muzica. Stop cadru: foaie de hartie scrisa de mana, (de Dragos Bucur, pariu) care se vrea un raport despre tot ce facuse in acea zi Dragos Bucur (in timp ce noi credeam ca doar mergea pe strada si fuma). Cam in acest punct am ajuns la jumatatea filmului. Restul nu vi-l mai povestesc ca poate vreti sa-l vedeti. Yeah, right!

Daca ar fi sa ma iau dupa critici, conform carora cinema-ul mai ca nu a inceput cu filmele romanesti din ultimii 3 ani, "Politist, adjectiv" este genul de film care te face sa iti pui intrebari. Aici au dreptate. Spre exemplu, eu m-am intrebat daca e cumva dimineata, pranz sau seara in oricare din scenele filmului. M-am intrebat cand o sa mai vad, intr-un film romanesc, un prim plan care sa exprime si altceva decat perplexitate comica sau o supa scurgandu-se pe o barbie. Sau cand o sa vad un film romanesc filmat si in alta parte decat in spatele blocului. Stiu, se vrea realism. "Politist, adj." nu reuseste nici macar sa fie realist. Atunci ar fi trebuit sa vedem macar un gabor care-si incaseaza spaga, ca pana acum politisti care sa tina lectii cu DEX-ul in mana doar domnul Corneliu Porumboiu a vazut. Ar fi trebuit sa vedem macar un fund frumos pe strada aia goala ca dupa Hiroshima, caci numai in filmele romanesti cainele vagabond face concurenta personajului principal. Aici ti se spune, de regula: "taci ba, a luat premiu la Cannes!" Fie, dar cinema inseamna mai mult decat sa admir cv-ul regizorului iar trofeele n-are decat sa si le tina in vitrina. Vreau sa vad un monolog care sa imi ridice parul de pe brate, vreau sa vad macar o raza de soare, vreau sa aud o coloana sonora, vreau sa imi placa sa vad si sa revad filmul romanesc, iar pentru regizor si pentru scenarist asta ar trebui sa fie cel mai valoros trofeu. Doar "Restul e tacere" l-a obtinut pana acum in ultimii ani.

14 comentarii:

Mihneea spunea...

Picant si revoltat, imi place tonul! Cat despre filmul in sine, nu-l stiu, dar deja imi suna cunoscut :). Am auzit in insiruire un nume care, dincolo de postarea ta, m-a pus pe ganduri: District 9. Come on...

Night Elf spunea...

Eu l-am vazut si mi-a placut. Ala cel putin e un film, nu un exercitiu cu camera de student anul 1.

krossfire spunea...

Eu m-am intrebat daca Dragos Bucur stie sa joace coerent. Dupa Hartia va fi Albastra, alta porcarie ultra-laudata am decis sa renunt la masochismul filmelui cu el.

krossfire spunea...

^''filmelor'' - Nu stiu de unde am scos forma filmelui :))

Night Elf spunea...

:)) misto formulare oricum:))

Culmea, impresia mea e ca in Hartia va fi albastra chiar a jucat binisor, chiar daca nu a avut un rol prea consistent - las la o parte ca intregul film a fost subtirel.

"Politist adjectiv" asta putea sa fie un "Cuidade de deus" romanesc. Se putea scoate mult mai mult din el.

Garm spunea...

Nu stiu de ce dar in ultima vreme filmele romanesti nu ma mai atrag de loc.
Alea istorice din perioada comunista aveau farmecul lor, cele aparute imediat dupa revolutie aveau un mesaj aparte (Senatorul Melcilor, Patul conjugal). Cele aparute in ultimii ani insa nu ma atrag nici macar dupa reviewuri.

Dragos Bucur a fost ok in Furia. Ala cred ca a fost cam ultimul film romanesc care mi-a atras atentia.

Poate totusi o sa ma uit si la Politist, Adjectiv... asa sa nu mor prost :)

Night Elf spunea...

@Garm - "Restul e tacere" zic eu ca merita un pic de atentie. E putin diferit de ce-a facut Caramfil pana la el si nu l-as baga in categoria de filme de care ziceai. E chiar un film facut pt placerea de a face si a vedea filme, nu pt castigat Palmes-uri, Regards-uri, ursi si mai stiu eu ce e p-acolo.

pepe spunea...

Salut si La multi ani ca n-am vorbit anul asta.
Bree, credeam ca nu mai sunt io obisnuit cu filmele sau , mai rau, am imbatranit.Deci am aceeasi parere ca tine, n-am inteles mesajul profund pe care-l dezvaluie minunatia asta de film.

Night Elf spunea...

Noroc Pepe, bine-ai revenit! La multi ani si tie ! Lasa ca filme bune fac altii, avem de unde alege.
Tine aproape ca am niste materiale interesante, si nu despre filme romanesti ;)

Garm spunea...

Restul e tacere - s-a notat :)

Nevermore spunea...

Desi nu am vazut filmul, as intelege de ce Times l-ar lauda atata. Fiind o tara relativ exotica si mai mult bananiera, prezentam destul de mult interes pentru americanul de rand. In plus, ceea ce pentru noi e cosmar, pentru ei este "realitate pura" - s-or fi saturat si ei de stapani ai inelelor si de razboaie galactice. Daca ne amintim si de "scandalul" de la Oscaruri din 2008, cand 4 3 2 nu a fost nominalizat, cred ca intelegem de ce filmele romanesti incep sa fie umflate cu pompa peste ocean. In plus, ca opinie personala, Dragos Bucur este inca o garantie ca filmul nu merita efortul.

Night Elf spunea...

@Nevermore - nu numai peste ocean au fost ridicate in slavi astfel de ciurucuri. La o prime vedere e reconfortant sa stiu ca un nume romanesc a facut furori la un Cannes, la un Urs de Argint, la o Venetie. Dar asta nu vine decat dintr-un complex al natiunilor mici, disperate sa iasa in fata cu ceva. Oare mizeria si tristetea e tot ce avem noi de oferit lumii ? Oare cand vom vedea un In the mood for love romanesc?

Nevermore spunea...

Night Elf, "mizeria" asta ii intereseaza. Probabil peste 50 de ani, cand vom avea dispozitia pe care o au acum "tarile civilizate", vom putea oferi si povesti romantice. Daca dragostea trece prin stomac, deocamdata noi nu avem decat stomacul - un stomac care ne cam roade. Va veni si timpul dragostei... numai sa nu fie in vremea holerei.

Night Elf spunea...

Ce-ar fi sa incepem sa facem si filme care sa ne intereseze pe noi, nu pe juriile de la festivaluri. Si incep sa cred ca "mizeria" asta reflectata in filme nu e NUMAI din felul de a fi al societatii, ci pur si simplu din dorinta de a lucra numai cu sterotipii ieftine. E mai comod. Hai sa luam de exemplu cacatul asta de film. Frate, n-am vaut o picatura de transpiratie, o urma de stress, un scurt circuit acolo... pai daca asa viata linistita duc politaii nostri, imi pare rau ca nu m-am facut si eu politai. Birourile aratau ca in timpul bombardamentelor. Sa-i spuna cineva lui Porumboiu ca mai nou sectiile de politie arata ca sediile de multinationale - ma indoiesc ca a vizitat vreuna.