Pregatisem un alt material pentru astazi dar un eveniment pe cat de frumos, in esenta sa, pe atat de surprinzator si unic (cred) la noi m-a facut sa ma razgandesc si sa ii dedic cateva randuri.
In ziua de 6 Iunie 1944 avea loc pe cerul Romaniei una din multele batalii aeriene avand drept miza instalatiile petroliere de la Ploiesti si nu numai. Americanii atacau in valuri cu tot ce aveau in arsenal: Liberatoare, Fortress-uri, Lightninguri, Mustanguri. Noi aveam IAR-ul 80, Bf-ul 109 si o mana de baieti care ii cam incurcau.
In acea zi de Iunie 1944 o formatie de B24 Liberator, escortata de P51 Mustang se infiintase, ca de obicei, pe axa Ploiesti-Bucuresti-Giurgiu-Cerna Voda. Sunt luate imediat in primire de Grupul 9 Vanatoare romanesc stationat la Tecuci, unitate care, pana la acea data, asigurase apararea Moldovei impotriva URSS. Nu se cunoaste bilantul acelei inclestari (era doar una din multele care au tot avut loc intre 1943 si August 1945). Stim insa cert ca in acea zi un tanar locotenent roman, comandant de escadrila la doar 25 de ani, inregistreaza una din cele 13 victorii ale sale, atacand si avariind serios un Mustang undeva deasupra Galatiului. Avionul american aterizeaza fortat in Ucraina si nu mai avea sa fie niciodata recuperat.
Se intampla rar ca cei din cabine sa ajunga sa cunoasca macar numele inamicului, sa ii auda vocea, sau, inca si mai rar, sa ii stranga mana. De data asta s-a intamplat. Sublocotenentul Barrie Davis, aflat la mansa Mustangului, pe atunci in varsta de 20 de ani, supravietuieste si, dupa 66 de ani, se intalneste la Bucuresti cu cel care l-a doborat, pilotul Ion Dobran.
Ion Dobran este unul din asii aviatiei romanesti, cu 13 victorii aeriene si un avion distrus la sol. In 1944 comanda Escadrila 48 a Grupului 9 Vanatoare si la 6 Iunie 1944 intra pentru prima data in lupta impotriva Mustangurilor americane, avioane greu de doborat chiar si de catre piloti experimentati. A pilotat IAR-ul 80 si Messerschmidt-ul Bf 109 (cu care a obtinut si victoria impotriva lui Davis, fiind la randul lui doborat de comandantul de patrula al americanului si aterizand fortat). Este veteran al campaniei de pe frontul de rasarit, al luptelor pentru apararea teritoriului si mai apoi al campaniei de pe frontul de vest. A fost unul din cei 12 piloti romani care l-au insotit pe capitanul Alex Serbanescu in ultima sa misiune deasupra Ploiestiului. Era expert in zborul la joasa altitudine, motiv pentru care si-a atras porecla de "Fachirul". In buna traditie romaneasca in 1952 este dat afara din Fortele Aeriene, ajungand strungar. Dupa 10 ani, datorita unui fost camarad, reuseste totusi sa fie incadrat ca pilot civil la TAROM. Se poate considera norocos - altii au patit-o mult mai rau. Acum are 91 de ani si gradul de general de flotila aeriana.
Barrie Davis a luptat in cadrul 325th Fighter Group si a efectuat mai multe misiuni deasupra Romaniei pana sa fie doborat de Dobran. Dupa razboi a urmat o cariera in media. Are un fiu, producator de filme la Hollywood.
Intalnirea dintre cei doi a avut loc sambata, 23 Ianuarie, la Muzeul Aviatiei din Bucuresti, si a fost posibila datorita unui pasionat polonez, consulului roman onorific de la Boston si Ministerului Apararii. Din pacate n-au avut acces decat oficiali din Fortele Aeriene si ziaristi. Din ce mi-a fost dat sa citesc, unii auzeau pentru prima data cuvantul "dogfight".
4 comentarii:
frumos... :) stiai ca exista imagini cu Giurgiu in timpul bombardamentelor luate din avion ?:)
Chiar m-a emotionat aceasta intalnire. Mai demult l-am auzit pe domnul general, intr-un interviu, spunand ca tine legatura cu unul dintre inamicii lui, dar nu credeam , ca de altfel nici dansul,ca aceasta intalnire sa aiba loc. O pata de lumina in tot circul zilelor noastre.
Oameni care merita tot respectul, respect, castigat si nu impus.
@Giurgiu: dap. am si eu cateva pe acasa. Mai imi povestea si bunica-mea cu au prins ceva piloti care s-au parasutat si i-au dus la sectia de politie. Se inghesuiau copiii la gard sa vada americanii. Bunica-mea a retinut ca erau toti baieti de 20 ani, blonzi si inalti:D
@Pepe: chiar ca. Pacat ca evenimentul nu a fost deschis publicului.
Trimiteți un comentariu