miercuri, 10 februarie 2010

Zburand sub steaua alba



East Chicago, USA. Pe 2 Noiembrie 1918 se naste unicul fiu al unei familii de imigranti. Prea multe despre copilaria lui nu stim. Stim insa ca urmeaza cursurile universitatii DePaw, pe care o absolva la varsta de 23 de ani. Tara sa tocmai se pregatea de razboi, si prin urmare avea nevoie de tineri pe care sa-i urce in avioanele de lupta. Baiatul obtine astfel o bursa din partea universitatii la care studia si in timpul unei vacante de vara isi ia brevetul de pilot pe avioane private. Dupa absolvire, in 1941, cu putin inaintea atacului de la Pearl Harbor, este incorporat in Fortele Navale Americane, devenind pilot naval cu acte in regula in August 1942. Ajunge la bordul portavionului USS Wolverine, ca pilot de F6 "Hellcat". Mai mult, are norocul de a nimeri in escadrila comandata de unul din eroii americani in viata la acea data, Edward "Butch" O'Hare (devenit faimos prin atacul sau de unul singur asupra unei formatii de bombardiere japoneze care se pregateau sa ia cu fulgi cu tot o intreaga flotila americana).

Obtine prima sa victorie aeriana (un "Zero" japonez) in 1943, comandand o patrula din escadrila sa, iar un an mai tarziu isi castiga titlul de "as". Ia parte la celebra misiune nocturna cunoscuta sub numele de "Mission beyond darkness", escortand bombardierele Helldiver care, atacand flota japoneza dincolo de raza lor de actiune, sunt nevoite sa plonjeze in ocean, pilotii lor sperand sa fie recuperati de navele americane aflate in zona. Revendica un avion japonez doborat si ramane alaturi de bombardiere pana in ultima secunda, inaintea "sacrificarii" lor in apele oceanului.

Insa episodul care il consacra in randul asilor americani are loc pe 19 Iunie 1944. Aflat la bordul lui USS Lexington de aceasta data, isi salveaza portavionul de la o distrugere sigura doborand in decurs de numai 8 minute nu mai putin de 6 bombardiere japoneze aflate pe punctul de a-si lansa torpilele asupra navei.

In urma faptei sale este propus pentru cea mai inalta distinctie militara americana: Medal of Congress. Datorita unei stupide greseli birocratice, nu va primi decat o Cruce a Marinei, la olalta cu multi alti veterani ai luptelor din Pacific. In Decembrie mai are parte de o aventura pe masura: fiind nevoit sa se parasuteze deasupra Filipinelor, este recuperat de o grupare locala de gherila, luptand alaturi de membrii ei in jungla si ajungand chiar sa ii comande pana la intalnirea cu trupele generalului McArthur.

Este al 4-lea as al US NAVY, cu 19 victorii si peste 20 de avioane inamice distruse la sol.
In ultimele luni ale razboiului activeaza ca pilot de incercare, iar dupa razboi ajunge sa piloteze noile avioane reactive FJ3 Fury. In 1957 castiga o competitie a pilotilor de vanatoare navali, fiind pilotul care a stat la baza sintagmei "Top Gun" - aceasta fiindu-i adresata de amiralul Felix Stump intr-un mesaj de felicitare.

Inca traieste in prezent. History Channel i-a dedicat un episod din extraordinara serie "Dogfights". Numele sau: Alexander Vraciu - fiu de imigranti romani.

5 comentarii:

krossfire spunea...

Presupun ca-l pronunau ''Uraciu'' ca si cand ar fi fost scris cu W . Oricum, documentarul respectiv parca nu-i face dreptate.

krossfire spunea...

^ In sensul ca nu-l incadreaza intr-un context mai larg.

Night Elf spunea...

Pronuntau "Vreashiu" :)) - ceea ce m-a si intrigat, pentru ca suna romaneste. De-abia dupa ce am vazut episodul am cautat informatie despre el, pt ca nu stiam de existenta lui. Intradevar, ar fi meritat o atentie mai mare, dar sunt o gramada de entuziasti care se ocupa de amintirea faptelor sale. Exista si o fundatie care inca militeaza ca medalia "uitata" sa-i fie acordata.

Groparu spunea...

Ntz... cum fura romanii astia, tot! Fura bani, golesc ATM-uri, fura medalii americanese...!

Night Elf spunea...

@Groparu - Dati dreacu' domn'le!