luni, 31 mai 2010

In which God we trust

Ultima bomba e ca ar urma sa inceapa lucrarile la Catedrala Mantuirii Neamului. Teoretic n-ar trebui sa ne facem probleme, lucrarile tot incep la biserica asta de pe vremea lui Carol I. Practic, s-ar putea ca de data asta sa fie groasa - oamenii sunt chiar pusi pe treaba si chiar se doreste demararea constructiei incepand cu August 2010. Conform presedintelui comisiei tehnice, Nicolae Noica, costurile s-ar ridica la 400 milioane Euro (fara a fi luate in calcul suplimentarile inerente la un astfel de proiect, si inca n-a zis nimeni cat ar urma sa consume anual toata hardughia). Biserica va avea inaltimea de 120 m (pentru comparatie, Palatul Parlamentului se invarte pe la 90 m), capacitatea de 5000 persoane si urmeaza a fi dotata cu lifturi, lanturi de magazine (probabil pentru lumanari, calendare si matanii) si un hotel.

Mi se pare normal. Suntem in plin avant economic fara precedent, tocmai vor fi triplate pensiile si salariile profesorilor, avem spitale cu dotari de Star Trek, ni se intorc din SUA si Canada legiuni intregi de medici si ingineri iar somajul a ramas in dictionarul de arhaisme. Motivele pentru un mic efort de 4 ani si sute de milioane de euro sunt profund spirituale: "sa aibe si Bucurestiul o catedrala!" iar solutia arhitecturala este de o rara sensibilitate si subtilitate: "pridvorul va avea forma unui potir, care va incepe la mijlocul ei, astfel incat sa para o biserica tinuta intr-un potir" - PF Daniel.


Lasand la o parte aspectele economice ale problemei (am stabilit ca tocmai le-am rezolvat, da?), ca unul care nu merge prea des la biserica stau si ma intreb: este orgoliul prostesc de a avea o catedrala in Bucuresti de natura sa atraga mantuirea divina asupra poporului roman, mai ales ca orgoliul era, ultima oara cand am verificat, unul din pacatele capitale? Nici macar nu cred ca inaltele fete bisericesti sunt sigure de folosirea corecta a termenului "catedrala"- nu orice biserica mare este neaparat o catedrala (biserica principala a unei eparhii) dupa cum nu orice catedrala este neaparat gigantesca.

Arhitectural vorbind, noua constructie nu aduce nimic nou, deci nu are cum si nu va avea niciodata cum sa concureze cu atat de invidiatele monumente ale Vestului - construite de-a lungul a sute de ani, cu bani din zeci de razboaie "sfinte" si cu pretul vietilor a mii de sclavi. Spiritual, nu vad cum m-as situa mai aproape de Dumnezeu intr-un astfel de monstru din beton, printre lifturi, magazine si hoteluri, si in plus, la pachet cu alta minunatie - Casa Poporului - decat intr-o bisericuta de lemn din Maramures sau decat in biserica de pe strada copilariei mele, in care am fost botezat, in care m-am spovedit prima data si in care mi-am luat ramas bun de la bunica. In plus, fara a fi un specialist in spatiul sacru, dar totusi, ca arhitect, stiu ca ortodoxia, prin insasi esenta ei, a promovat timp de secole o cu totul alta tinuta a edificiului de cult: mai aproape de scara umana, mai putin opulenta, mai introspecta. Vreau sa vad in Grecia, leaganul ortodoxiei, o biserica de asemenea proportii si dimensiuni. Exista prin Rusia - tara care, sa recunoastem, ne-a blagoslovit cu multe minuni.

Iar ca simplu muritor, ma mai intreb ceva: oare nu ne-am simti mult mai impacati cu noi si cu Dumnezeu daca am deschide bisericile, cele care exista pe fiecare strada in Bucuresti, ziua si noaptea, precum la catolici? Sau si mai bine, oare n-am fi mai buni daca am incerca sa ne mantuim INAINTE de a pasi in noua catedrala, fara a mai scuipa pe jos, fara a ne mai injura in trafic si fara a ne mai uita cu jind inspre catedralele altora?

7 comentarii:

Nevermore spunea...

As fi de acord cu punctul tau de vedere, dar... Mi se pare si normal sa ne grabim sa ne obtinem mantuirea, chiar cu pretul caderii in ridicol, pentru ca nu o mai ducem mult...

Night Elf spunea...

Imi place ca esti optimist :)

sarah0815 spunea...

Ultima oara cand am verificat, Bucurestiul nu statea pe un zacamant de petrol ca sa ne construim o "moschee" crestina care sa inghita atata amar de banet. Premierul si Base se plang ca nu exista bani la buget, dar totusi de unde atata putere financiara pe preotime? nu erau si ei tot bugetari??? hai sa impozitam bonurile de masa si sa crestem taxele de licenta la facultati, ca nu-s bani la buget, dar ne permitem sa trantim o namila comunista de cladire intr-un oras cu edificii megalomanice, oras ce inca se crede in anii '80. In sensul rau. Avem atatea cladiri istorice frumoase care sunt lasate in paragina. Atatea lucruri de expus in muzee si tot atatea de indreptat in ceea ce priveste conditiile de studiu in universitati. Avem o linie de metrou de construit si un centru istoric de renovat care zace asa de ani buni. Dar noi ne mantuim...N-am vazut in viata mea fatarnicie mai mare din partea unora care ar trebui sa fie umili si modele pentru societate. La dracu, unde ma cred??

Night Elf spunea...

@ Sarah - si ce e mai grav e ca sunt unii care chiar sunt de acord cu asa ceva. Parerea mea e ca am inebunit cu totii in tara asta.

krossfire spunea...

Pacat de inchiderea cluburilor si magazinelor din zona aia (erau cateva la parterul blocurilor din apropiere). Acum sfintii prelati au de mers pana la Mega Image pentru niste gauffre cu gem sfant :D

Adi spunea...

wow! cat de tare! hotel in catedrala! sunt curioasa cum impaca astia hotelul cu biserica? ca parca banu' era ochiul dracului, sau prefera sa-l tina aproape ca sa-l supravegeze???

din start toata povestea asta mi se pare o bataie de joc de proportii uriase. taiem pensii si salarii dar avem bani de bagat intr-o monstruoiztate de cladire. ca asta ne lipsea acum. inca o biserica. nu avem spatii verzi si parcuri pentru copii, dar avem lacase sfinte ca sa ne mantuim sufletele. si culmea e ca indiferent pe ce bataturi calca si ce legi incalca, nimeni nu are tupeu sa se ia de BOR. de parca a-i trage la raspundere pe acesti preasfintiti si preafericiti ar fi echivalent cu pedeapsa divina eterna.

Night Elf spunea...

@Adi - e vorba ca cineva vrea sa-si traga o felie de acolo, altfel nu vad de ce se tine cu dintii de proiectul asta. sa-i ia dracu'!