luni, 23 august 2010

Speranta moare ultima

Incredibil dar adevarat, zilele trecute am citit ceva memorabil in presa romana. Interviul cu pompierul care a intrat primul in infernul din maternitatea Giulesti, in incendiul de saptamana trecuta. Calitatea lui consta de fapt in cea a materialului uman din care eroul articolului pare a fi facut.
Plutonierul adjutant Cristian Valcu vorbeste cu modestie si totusi cu o demnitate rara in Romania de azi despre meseria lui. Nu o spune, dar munca lui se aseamana foarte mult cu cea a personalului medical: salveaza vieti. Are o uniforma care trebuie respectata, in primul rand de el insusi. A depus un juramant. Ca si la medici, succesul sau esecul misiunii lui depinde de calitatea echipamentului si de cunostintele de care dispune. Si poate de curajul si nebunia pe care nicaieri in lume fisa postului nu le mentioneaza, dar se presupune ca le are atata timp cat practica acea meserie. Si, ca si medicii, are un salariu de rahat.
Asemanarile se opresc insa aici. Subofiterul Cristian Valcu nu ameninta cu zburatul in tarile calde unde munca i-ar fi poate, mai apreciata (si, ceea ce uita domnii doctori sa mentioneze de fiecare data, greseala chiar se plateste). Nu asteapta sa-i bage cineva o bancnota in buzunar pentru a-si face treaba. Nu invoca reducerile de personal, subfinantarile, dotarile si nu comenteaza calitatea celor pentru care trebuie sa intervina (am auzit odata un medic zicand ca sistemul medical din Romania e prea bun pentru cetatenii pe care ii serveste).
Nu stiu daca Cristian Valcu este un erou, asa cum l-a numit presa. Cred ca nu si-a dorit niciodata titlul. Sunt insa sigur ca atata timp cat mai exista astfel de oameni speranta moare ultima.

6 comentarii:

sarah0815 spunea...

Si eroi de genul lui sunt tot bugetarii pe care ii injura toata lumea, care zice-se, nu fac nimic toata ziua, carora li se tot taie din salariu, netinandu-se cont de riscul meseriei ori de ce responsabilitati au. Macar pompierilor sa li se acorde putin mai mult respect.Merita!

Night Elf spunea...

@Sarah: de 1000 de ori DA.

krossfire spunea...

Mai exista, chiar si in mocirla romaneasca. Am intalnit un politist cu o calitate umana similara.

Night Elf spunea...

@Krossfire - pai dat fiind ca e vorba de un politist ar fi si mai de apreciat atunci.

Anonim spunea...

Cristian Valcu este un erou si din interviul din Gandul, am vazut ca e un om deosebit, sensibil, cu o inima mare. Pompierii ar merita mai mult respect din partea societatii pt ca isi risca viata salvand necunoscuti.
"Eroii sunt oameni care actioneaza atunci când majoritatea oamenilor nu fac nimic" Philip Zimbardo

Night Elf spunea...

@Anonim - iar niste idioti au inceput sa comenteze ca ce-l ridicati atata in slavi, si-a facut doar meseria. Well... in Romania de azi se pare ca e o virtute pe care putini o au sa iti faci "doar" meseria asa cum trebuie.