Am vazut "Portretul luptatorului la tinerete". Il asteptam de vreun an si jumatate. O aparitie putin bizara in cinematografia noastra contemporana, in care nu esti cool daca nu filmezi dupa vreun dos de bloc sau in vreo puscarie. Ca film nu pot spune ca m-a impresionat foarte tare - lung, lent si predictibil (nu mai vorbesc de omniprezentul Razvan Vasilescu, in rol de... bineinteles, politruc), dar am incercat sa nu il privesc ca pe un film artistic, ci ca pe un documentar. Tinerii care au refuzat sa traiasca in comunism si au dus mai bine de 20 de ani un razboi de gherila in munti impotriva militiei si trupelor de securitate meritau o astfel de evocare. Despre ei nu s-a vorbit deloc inainte de 89 si s-a scris foarte putin dupa, fiind, din cate stiu eu, unul din cele mai putin cunoscute episoade ale istoriei noastre. Totusi mi-ar fi fost greu sa localizez anumite personaje si fapte daca nu as fi citit o parte din cartea lui Ion Gavrila Ogoranu "Brazii se frang, dar nu se indoiesc" - figura centrala a filmului. De aprofundat.
Felicitari Sandra Izbasa si Flavius Kocsi - suntem mandri de voi! Pacat ca primele pagini din ziarele de sport sunt rezervate acelorasi mari anonimi din fotbal.
Daca tot am ajuns la sport - noul stadion national e aproape gata. Se vede frumos cand trec pe langa el de la serviciu, dar are doua mari hibe - e copia unui stadion din Franta, si nu poate gazdui meciuri de rugby.
Pana la un post ma consistent, a bientôt!
10 comentarii:
Exista serialul "Memorialul durerii".
Cand am facut armata (la trupele de securitate), ni s-a predat despre "banditii" finantati de imperialistii de americani. Ei sunt cei care au determinat aparitia trupelor de securitate... deci eu am avut ocazia sa-i vad pe acesti luptatori si zugraviti in alte culori.
Acum mi se pare ciudat ca ceea ce gandeam in secret atunci, este spus acum in gura mare.
Nu stiu daca ei sau mai degraba dorinta de a se reorganiza fortele armate dupa modelul sovietic (lucru mai greu de recunoscut oficial). Cert e ca e bine ca nu te-ai lasat intoxicat. Si mi-as dori ca povestea lor si a atator altora sa fie spusa, intradevar, in gura mare - din pacate ce se spune este mult prea putin. Parte din Memorialul durerii mi-o amintesc, eram insa mult prea necopt sa-l apreciez la adevarat valoare.
L-am vazut la randu-mi. Nu a fost un film slab pentru simplul motiv ca abordeaza tema si o tine vie. A fost in schimb un film slabut din punct de vedere al scenariului si regiei (nici actorii nu m-au convins teribil, dar nici cine stie ce replici nu aveau).
Cred ca e o tendinta in film astazi, sa faci filme liniare, cu ceva accente pe ici pe colo. Nici pe mine nu m-a impresionat, cum ziceam. Prin prisma subiectului abordat insa, de admirat curajul.
L-am vazut cand a avut premiera in cinematografele din Bucuresti. Am avut asteptari mari de la acest film dar am fost dezamagit. Nu mi-a placut abordarea tip "Rambo", ma asteptam sa se insiste mai mult pe componenta ideologica a lui Ogoranu and co. Apreciez tema abordata dar sper ca partile 2 si 3 sa fie mai reusite.
Razvan Vasilescu interpreteaza rolul cel mai bine conturat (imi pare rau dar nu mai imi aduc aminte numele personajului).
@Garm - nu am auzit ca se vrea a fi de o trilogie. Daca stii ceva in sensul asta, please share :)
Potretul... este prima parta dintr-o trilogie dedicata rezistentei din munti. Din cate imi aduc aminte partea a doua urmeaza sa fie despre Elisabeta Rizea si a treia despre fratii Arnautoiu (aici e posibil sa ma insel).
Thanks. Am citit despre oamenii astia. Sunt curios cum or sa fie portretizati in film.
Hristos a-nviat !
Adevarat a-nviat !
Trimiteți un comentariu