joi, 9 iunie 2011

Days of Thunder

Meet the Thunderbirds


The Four Shall Rise Again


Diving Diamond


Delta


Lost


Imaginile sunt mult prea modeste pentru a reda ce s-a intamplat pe "Mihail Kogalniceanu" astazi, 8.06.2011. Aflata pentru a 3-a oara in Romania, "Thunderbirds" - escadrila de prezentare a USAF a facut un spectacol memorabil. 

Ca mai tot ce vine de peste ocean, "Thunderbirds" reprezinta in primul rand un produs. Nu doar un produs ambalat si livrat EXEMPLAR, ci si unul de o calitate intrinseca incontestabila. 200 de americani inimosi -  mecanici, specialisti in logistica, PR-isti, medici, etc, grupand in varful piramidei ierarhice cativa piloti -cu totii se dedica brandului ce serveste an de an, pe toate continentele, unui singur scop: reclama pentru tara si institutia pe care o reprezinta. Meticulozitatea, atentia la orice detaliu, tinuta impecabila, totul culminand cu o evolutie aeriana fabuloasa - sunt lectii de invatat pentru noi toti, indiferent ce sentimente am avea fata de prietenii yankei (in cazul subsemnatului, acestea sunt foarte impartite). 
Activand din 1947 sub denumirea imprumutata din legenda Pasarii Tunet a vechilor amerindieni, escadrila a schimbat, cu timpul, mai multe tipuri de aeronave si nu a fost scutita de episoade tragice, dintre care cel mai grav fiind cel din 1982 cand 4 avioane T-38 Talon s-au prabusit simultan in desertul Indian Springs din Nevada, in urma unui looping incheiat prost.  Dupa numai 6 luni, alti piloti au imbrcat costumul de zbor albastru, au schimbat Talon-ul cu F-16 Falcon si au pornit din nou la drum. Pasarea Tunet era nemuritoare.

Spectacolul de astazi a fost deschis, asa cum se cuvine, de gazde, prin evolutiile "Hawks of Romania", a  Pumelor, a lui IAR-99 si a minunii tehnice Mig-21 Lancer  (prin faptul ca se incapataneaza sa zboare desi fostii sai rivali odihnesc de mult prin muzee). Inceput la 15.00 punct, prin faimosul ritual cu urcarea in avion, inlaturarea piedicilor de la roti, ultimele verificari si alinierea pentru decolare (totul sincronizat perfect intr-o coregrafie impresionanta), showul a cuprins toate "specialitatile casei, publicul - de o varietate cum numai la astfel de evenimente intalnesti - fiind de-a dreptul vrajit. Pana si jandarmii, adusi, dupa parerea mea, in numar nejustificat de mare, priveau fascinati. Tonouri in formatie, evolutii in limita de viteza, intersectari la milimetru, "high bomb burst" - figura caracteristica a celor de la Thunderbirds, tot arsenalul unei dupa amieze perfecte. La sfarsit, zambitori, joviali si comunicativi, pilotii au dat autografe, s-au lasat fotografiati si ne-au raspuns la intrebari, si din Thank you for coming today nu ne-au scos. Probabil ma repet, este vorba de piloti de elita ai USAF. Prin  contrast, organizatorii "showului aerian al anului" gazduit de aerodromul Clinceni sambata, 04.06.2011 inca mai sunt datori cu un raspuns la o intrebare adresata prin e-mail. Eterna si fascinanta Romanie.

PS - pentru prezentatorii Antenei 3: nu, nu era un "Mig care zboara cu burta in sus", era un IAR-99 "Soim" evoluand in zbor rasturnat.
      - pentru fanii heavy-metal: daca asta vi se pare tare, incercati sunetul a 6 motoare Pratt & Whitney aflate la 40 m deasupra capului.

5 comentarii:

mascalba spunea...

ma bucur sa aflu ca mai exista oameni ce tind spre perfectiune...cum altfel sa fie acei piloti americani ce reusesc sa impresioneze pana si pe ultima persoana interesata de acrobatii aviatice? si indraznesc sa spun asta deoarece cu siguranta in publicul de la Constanta au fost si oameni prezenti doar pentru ca "s-au nimerit acolo, la eveniment", cum ar fi de exemplu unii dintre jarndarmi.
felicitari tuturor! si artistilor aerului si publicului care a stiut sa-i faca sa se simta unici!
ps. comparativ, cate vedete muzicale stau si dau autografe si fac poze cu orice fan? viata asta... ce complicata este pe pamanat:)

Lea spunea...

Din categoria "chapeau bas"...!!
Bravo, Elf, excelent articolul, asemenea si pozele! :)

Marius Doroftei spunea...

Sa nu imi spui ca ai fost la MK si am ratat ocazia de a bea un suc privind la Thunderbirds :(

P.S. eu inca am cateva zeci de poze cu americanii ce asteapta sa fie editate si publicate.

Night Elf spunea...

@Marius - ai dreptate, ar fi fost frumos daca ne-am fi vorbit inainte. Vine OAS pe 16 Iulie din cate se pare. Cu cea mai mare placere :)

Night Elf spunea...

@Lea - merci beaucoup ma chere :)