joi, 14 iulie 2011

In colimator

De Stadionul Steaua se alege praful. La propriu. Cazuta la mijloc intre interesele generalilor cu multe stele din MAPN, pe de o parte, si ale lui Becali pe de alta (care, om de faceri fiind, pana la urma, nici macar nu poate fi acuzat ca isi vede interesul), arena deocamdata zace in paragina, viitorul fiindu-i cel putin incert. Steaua ar urma sa imparta noul Stadion National cu Dinamo (si poate si Rapid) dupa modelul Inter-AC Milan, actualul teren revenind unor fosti proprietari de prin comuna Chiajna, din cate se aude

Putina istorie: stadionul Steaua a fost construit de Armata in timp record in prima jumatate a anilor 70.  Legenda, pe care inclin sa o cred, spune ca militarii in termen carau pamantul in spate cu ranita din dotare. A fost, la vremea respectiva, singurul stadion de la noi construit exclusiv pentru fotbal. Meciul inaugural : Steaua - OFK Belgrad (2-2), in 1974. A fost prima arena din Romania care a gazduit Liga Campionilor. De aici au plecat cu privirea in pamant Anderlecht, Valencia, PSG, Dinamo Kiev. A fost stadionul de pe care "generatia de aur" a Nationalei si-a inceput cursa nebuna, prin acel 3-0 contra Danemarcei. 

Imi aduc aminte cum am degerat la meciul cu Slavia Praga din iarna lui 99, primul meu meci vazut pe Ghencea, cum ne-am intors la camin ALBASTRI de frig, dar bucurosi, dupa victoria cu Southampton si cum ne-am muscat inciudati buzele la acel 3-5 cu Lyon din 2008. Plus multe alte momente cu farmecul si nostalgia lor. 
Bun, atunci cand cifrele au spus-o, s-au mai vazut si pe afara "temple" demolate si echipe care si-au luat la revedere de la decenii de istorie pentru a se muta in casa noua. Probabil ceva "tunari" englezi mai batrani lacrimeaza si azi dupa Highbury, iar torinezii inca mai suspina dupa Stadio delle Alpi. Progresul cere si astfel de sacrificii cateodata. Dar cum la englezi si italieni trecutul ramane totusi ambalat frumos pentru posteritate in muzee si  carti, in timp ce la noi peste muzee se ridica blocuri si nici cu cartile nu ne omoram, se prea poate ca intr-un viitor nu foarte indepartat, atunci cand le vom mai aminti, din cand in cand, de istoria Romaniei, sa fim intrebati cu un zambet politicos: "... care Romania?"

4 comentarii:

Garm spunea...

Pacat, am auzit ca si de Giulesti s-ar putea alege praful. Nu inteleg de ce vor toate echipele din Bucuresti sa joace pe National Arena, ele nu sunt in stare sa isi umple nici macar propriile stadioane.

Night Elf spunea...

Pai sunt inclinat sa cred ca scopul nu mai e de mult umplerea stadionului. O echipa din Romania castiga semnificativ din bilete doar in cupele europene. Nici din vanzarea jucatorilor nu pot sa zic ca s-a facut mare branza, cel putin la Steaua. Miza e capitalul politic si circul in absenta painii, iar pentru asta ce mai conteaza ca lasi in paragina un loc unde s-a facut istorie.

garm spunea...

Pe mine ma distrau zvonurile cu Dinamo pe National Arena, pai ei abia aduceau 1000 de spectatori.

Pe de alta parte are si Gigi dreptatea lui. Am auzit ca platea o chirie mult mai mare in comparatie cu restul cluburilor bucurestene (care plateau sume simbolice). Pacat.

Night Elf spunea...

Tocmai de aia ziceam, ca nu poate fi acuzat ca isi vede interesul, la urma urmei el e afacerist. Pe de alta parte nu se compara groapa din Stefan cel Mare si Giulestiul care statea sa cada de vreo 5 ani cu stadionul Steaua, unde sunt multe terenuri de antrenament, tribuna aia oficiala care arata intr-un fel, etc etc.