joi, 30 octombrie 2008
miercuri, 29 octombrie 2008
Escale (II) - La Coruña, "Orasul de Cristal"
marți, 28 octombrie 2008
Zbor la timpul trecut (II) - Alex Serbanescu
Pe 17 Mai 1912 se nastea in Colonesti, judetul Olt, Alexandru Serbanescu, „Alecu” pentru prieteni. Avea sa devina unul din multii si pe nedrept uitatii eroi aviatori ai celui de-al doilea mare razboi. Avea sa devina al doilea as al aviatiei noastre de vanatoare, dupa Constantin „Bazu” Cantacuzino, cu 55 de dueluri aeriene castigate (lui Cantacuzino i-au fost recunoscute 60). A imbratisat meseria armelor in 1933, cand absolva, la 21 de ani, Scoala de Ofiteri de la Sibiu, fiind repartizat apoi la Batalionul 3 Vanatori de Munte Brasov. In 1942, indragostit ireversibil (se poate si altfel ?!) de aviatie, in plin razboi mondial, intra la Scoala de Aviatie de la Ghimbav, devenind pilot de vanatoare si instructor cu un numar incredibil de mic de ore de zbor.
Printre „victimele” sale s-au numarat B-17, P-51 Mustang, P-38 Lightning, Hurricane – adica tot ce era mai infiorator din ce zbura pe cerul planetei in acele zile de cosmar.Ii placeau femeile frumoase si romanta lui Jean Moscopol „Frumoasa mea cu ochii verzi”. Ii placea sa zboare.
duminică, 26 octombrie 2008
vineri, 24 octombrie 2008
miercuri, 22 octombrie 2008
Escale (I) - Astazi, Santiago. De Compostela.
Legenda spune ca trupul Sfantului Iacob - Santiago, in spaniola - cel mai batran dintre apostoli, ar fi fost adus, dupa moartea acestuia, in Nord-Vestul peninsulei Iberice de astazi, si ar fi fost inmormantat de un pastor in locul pe care i l-a aratat o stea. Spaniolii indragesc tare mult, se pare, aceasta legenda, atribuindu-i chiar dimensiuni cosmice - Calea Lactee, la ei, poarta numele de "El Camino de Santiago" - Drumul Sfantului Iacob. Mai mult, Santiago de Compostela este, de secole, loc de pelerinaj pentru crestinii din toata lumea. Drumurile pelerinilor (cele mai importante sunt cele 4 care pornesc din Franta) se unesc pentru a strabate intreaga parte de Nord a Spaniei, din Tara Bascilor pana in Galicia, pe o distanta de 800 km. Acesti 800 km poarta, simplu, numele de El Camino (Drumul). La final, pelerinul care a strabatut cel putin 100 km mergand pe jos sau 200 calare, primeste, din partea Bisericii, o compostela, documentul prin care i se recunoaste parcurgerea distantei minime. In Evul Mediu, compostela era vazuta ca servind drept indulgenta pentru posesorul ei, scurtandu-i-se timpul pe care l-ar fi avut de petrecut in Purgatoriu. Intregul Drum este presarat cu monumente, pietre de hotar, biserici, toate decorate cu simbolul omniprezent in Galicia: scoica. O alta legenda spune ca, ajungand pe coastele nordice ale Spaniei, corabia care purta trupul Sfantului Iacob a fost distrusa de o furtuna, iar pretioasa sa incarcatura scufundata. Mai tarziu, valurile au adus trupul la mal, acoperit de scoici. De aici motivul regasit pe toate insemnele heraldice ale Galiciei.
Orasul Santiago de Compostela este, astazi, capitala culturala a regiunii autonome Galicia - cea administrativa si economica fiind La Coruña. Important centru universitar, orasul este plin de tineri (studenti sau turisti), iar atmosfera mereu efervescenta. Farmecul strazilor inguste, pietruite, pline cu magazine de suveniruri, cafenele si restaurante cu vitrine in care troneaza caracatite, homari si alte vietuitoare asemenea, nu poate fi descris in cuvinte. Nu stii daca te afli intr-o capitala, intr-un oras universitar sau intr-un targ de provincie (in Spania toate trei sunt posibile in acelasi timp), dar asta nu poate decat sa ofere o savoare aparte locului. Din loc in loc, cate un restaurant cu specific asiatic sau cate un cimpoier in kilt. Nu, nu sunt scotienii, ci fratii lor de sange celtic, galicienii.
De vazut neaparat: pentru arhitecti - Catedrala, campusul universitar + centrul de arta contemporana semnat Alvaro Siza; pentru artisti: muzeul fundatiei Eugenio Almeda (adaposteste lucrari de Picasso si Miro); pentru gurmanzi: faimoasa tarta de prune Santiago, decorata obligatoriu cu Crucea Sfantului Iacob - un alt simbol prezent peste tot in Galicia.
Si mai e ceva la acest Santiago: nu poti spune niciodata totul. Trebuie vazut. De vazut intr-o viata.
marți, 21 octombrie 2008
Rugaminte
luni, 20 octombrie 2008
The Girl From The North County
Johnny Cash & Bob Dylan - GIRL FROM THE NORTH COUNTY
Desi nu le-am cunoscut vreodata, ascultand asta mi s-a facut un dor nebun de fetele din Nord...
sâmbătă, 18 octombrie 2008
joi, 16 octombrie 2008
luni, 13 octombrie 2008
1979
"With the headlights pointed at the dawn
Smashing Pumpkins - 1979
Vezi mai multe video din Muzica
De la mine pentru toti cei care-mi sunteti dragi - prea multi pentru a va aminti aici. Va iubesc, ma !
vineri, 10 octombrie 2008
It's time I disappear
Metallica - I disappear
Vezi mai multe video din Muzica »
duminică, 5 octombrie 2008
Crazy little thing called Life
"I'm the biggest star this country has got, destroy me and you destroy the whole British film industry."
"Richard Burton was hitting the bottle with Jimmy Hurt the night before his death. He knew it was going to kill him, but he did not stop. I don't have a drink problem. But if that was the case and doctors told me I would have to stop, I'd like to think I would be brave enough to drink myself into the grave."
"I believe that my woman shouldn't work outside the home. When I come home and I'm tired from filming all day, I expect her to be there and make sure that everything is cool for me. You know, like drawing my bath and helping me into bed. That's the kind of job she had and, in return for it, she can bear my children and if any man talks bad to her, I'll hit him."
"I also use women as a sex object. Maybe I'm kinky. However, I like to talk to them as well."
"I have two ambitions in life: one is to drink every pub dry, the other is to sleep with every woman on the planet."
"My only regret is that I didn't drink every pub dry and sleep with every woman on the planet."
Oliver Reed, 1937-1999