joi, 26 februarie 2009

Zbor la timpul trecut (V) - Eternul feminin


Pentru ca n-am mai scris de mult la rubrica asta, si pentru ca vine 1 Martie, si pentru ca facem ce facem si tot la femei ajungem, merita sa ne amintim ca si ele au partea lor de merit in istoria aripilor romanesti. Desi nu au fost putine, una din ele merita amintita in mod deosebit: Smaranda Braescu - prima femeie parasutist a Romaniei si una din primele ale lumii.

Smaranda Braescu provenea, ca multi asi ai avitatiei, dintr-o familie extrem de modesta. Spre deosebire insa de acestia, numele ei a facut inconjurul planetei la vremea respectiva.

Se naste la 21 mai 1897, in judetul Galati. Era al 8-lea copil al familiei. Urmeaza scoala primara in satul natal si scoala profesionala de fete din orasul Barlad. O vreme lucreaza ca invatatoare, iar in 1929 absolva Academia de Belle Arte din Bucuresti. Isi conturase insa, cu un an mai devreme, drumul pe care avea sa il urmeze pentru tot restul vietii: zborul. In 1928, il cunoaste, cu ocazia unui miting aviatic desfasurat la Bucuresti, pe inginerul german Heinecke, inventatorul, pe atunci, al unui nou tip de parasute. Cum in Romania nu exista inca o scoala de parasutism, acesta o sprijina pe Smaranda sa isi obtina brevetul de parasutist in Germania. Prima parasuta o costa 40 000 lei (bani imprumutati). La numai 4 zile de la sosirea in Berlin, pe 5 iulie 1928, efectueaza primul salt cu parasuta din viata sa, de la 600 m: " Cadeam, cadeam cu toata greutatea corpului, cu toata senzatia caderii vertiginoase. O clipa nesfârsita si deodata o smucitura, care curma fâlfâitul parasutei în desfasurare. Se deschisese si eram salvata. Facui ochii mari si privii în jur... apoi ma pornii pe râs, asa singura în cer, ca un copil caruia i-a reusit o strengarie... Am cazut pe spate, fara macar sa ma zgârii. Cei ce au pornit spre locul unde cazusem m-au gasit strângându-mi linistita parasuta. Dl. Heinecke m-a îmbratisat si a strigat: "Bravo România!"

Saltul Smarandei Braescu aduce Romania in randul primelor tari care au acordat brevetul de parasutist unei femei. Celelalte erau Franta, Cehoslovacia si Elvetia. Pleaca in SUA, cu sprijinul autoritatilor romane. Pe 19 mai 1932, la Sacramento, stabileste recordul mondial la sarituri de la inaltime - 7233 m. La acea data nu existau inca multe avioane care sa atinga acea altitudine. Era echipata cu o parasuta romaneasca si cu inca una americana prevazuta, obligatoriu, de armata SUA (ironic, aceasta n-a functionat :)) Este declarata "sportiva numarul 1 a lumii" de presa de peste ocean, iar recordul ei, omologat de Aeroclubul din Washington, avea sa ramana in picioare timp de 21 de ani, pana cand va fi doborat - tot de catre un parasutist roman (capitanul Traian Demetrescu-Popa, 7250 m). Primeste cele mai inalte distinctii ale Aviatiei romanesti si este invitata la un show aerian in Canada unde este escortata de nu mai putin de 30 de aeronave militare.

Tanara din estul Romaniei continua sa uimeasca lumea. Este prima femeie europeanca ce obtine brevetul de pilot in Statele Unite. Se intoarce acasa la bordul unui mic avion "Milles Hawk", cumparat de ea, si botezat "Aurel Vlaicu", la bordul caruia mai stabileste un record: traverseaza Mediterana, pe ruta Roma-Tripoli, in 6 ore si 10 minute, fiind prima femeie care reuseste acest lucru la bordul unui avion monoloc.

Devine una dintre putinele femei din lume instructoare in parasutismul militar, iar in anii celui de-al II-lea Razboi Mondial activeaza ca pilot voluntar in celebra Escadrila "Alba" 108 Transport Sanitar, alaturi de Printesa Mariana Stirbey, Virginia Thomas, Stela Hutan-Palade, Virginia Dutescu, Victoria Pokol, Nadia Russo si Mariana Dragescu.

In 1946 semneaza, alaturi de personalitati politice si ofiteri ai Armatei, un memorandum inaintat Natiunilor Unite prin care contesta veridicitatea "alegerilor" in urma carora Partidul Comunist preia puterea in Romania, fapt ce ii atrage definitiv antipatia noilor autoritati politice de la Bucuresti. Este condamnata la inchisoare - in maniera specifica Romaniei postbelice - dar reuseste sa dispara, fiind ascunsa de un profesor universitar si de un preot din Iasi.

De aici, destinul Smarandei Braescu este invaluit in mister. Se spune ca s-a inrolat in organizatia "Sumanele Negre", care desfasura activitati de rezistenta armata in munti, si ca ar fi murit de cancer in 1948. Nu se cunoaste nici locul unde a fost inmormantata (se presupune ca intr-un cimitir din Cluj, sub numele de Maria Popescu). Nu a fost niciodata casatorita si singura relatie in care se pare ca a fost implicata a fost cea cu medicul care i-a fost alaturi pana in ultima zi.

Oarecum surprinzator, numele ei nu a fost insa cu desavarsire uitat. In prezent, un regiment de parasutisti, aeroclubul din Oradea, memorialul organizat de parasutistii sportivi romani, o strada in Bucuresti si o aeronava TAROM ii poarta numele. La Muzeul Aviatiei ii este dedicat un mic stand. Prea putin insa.




luni, 23 februarie 2009

Using Your Illusion


"It seems excessive... but that doesn't mean it didn't happen." Asa isi incepe Saul "Slash" Hudson, emblematicul chitarist al defunctei Guns N' Roses (desi activeaza inca intr-o componenta ciudata, pentru mine au murit dpdv artistic in '94), cartea de memorii scrisa in 2007. Si-a numit-o simplu, "Slash". Eu as fi adaugat si cateva semne de exclamare. 

Citita pe apucate prin haosul ultimelor cateva zile, cartea nu mi s-a parut altceva decat o colectie de episoade de-a dreptul halucinante. Cum i-a cunoscut pe cei cu care avea sa cunoasca mai tarziu celebritatea, cum s-au nascut "Appetite for destruction" si "Use your illusion", agonia si extazul, martor ocular pe 11 Septembrie si martor la propria autodistrugere si renastere. Dar dincolo de astea, povestea unui baiat mulatru, fiu al unui pictor englez si al unei designer-ite de culoare americane, parasutat din inima Angliei in Los Angeles-ul anilor '70, metamorfozat in frate grijuliu, in huligan teribilist, drogat si alcoolist notoriu, infractor, artist GIGANTIC, apoi in barbat matur, familist, bogat si fericit. Nu neaparat in ordinea asta si nu neaparat pe rand. Furand, cersind, vagabondand, devastand, vizitand sectii de politie, spitale si clinici de dezintoxicare in timpul lungului si complicatului proces. Si fara ca macar sa isi propuna sa schimbe ceva. Tocmai asta m-a fascinat pe mine. Cum o fi sa faci absolut TOT ce vrei, fara sa-ti pese de nimic altceva? Si totul sa decurga natural, firesc. Si sa ramai deep inside acelasi etern adolescent, asa cum spune chiar el. Cu asta, si cu chitara sfasietoare din "Estranged", Slash m-a castigat definitiv.         





Estranged - Guns N Roses

vineri, 13 februarie 2009

ЗБОР БИЗАP



"Russian test pilots" in actiune. Pentru mine Su-27 reprezinta "inamicul", dar nu pot sa uit ca a fost unul din avioanele de a caror geometrie de o bizara frumuste m-am indragostit pe vremea cand eram copil. Iar clipul este minunat. Ii multumesc amicului Toma pentru postarea pe youtube.

marți, 10 februarie 2009

Learning to fly



"Ice is forming on the tips of my wings
Unheeded warnings, I thought I thought of everything
No navigator to guide my way home
Unladened, empty and turned to stone

A soul in tension thats learning to fly
Condition grounded but determined to try
Cant keep my eyes from the circling skies
Tongue-tied and twisted just an earth-bound misfit: i"


Pentru Foozie, care acum zboara mai sus decat a zburat vreodata.

luni, 2 februarie 2009

Alte rafale

In replica la eforturile Iranului de a-si dezvolta propriul avion de lupta invizibil, pentru a contracara o eventuala amenintare, Pentagonul anunta livrarea de tehnologie similara catre mai multe tari aliate, inclusiv Romania. Dupa retragerea Mig-ului 21 Lancer, preconizata incepand cu 2010, acesta este noul avion ce va intra in dotarea Fortelor Aeriene Romane:

duminică, 1 februarie 2009

Rafale

Generalul de brigadă Hassan Shahsafi, purtătorul de cuvânt al Forţelor Aeriene Iraniene, a anunţat in data de 30 Ianuarie că tara sa a testat cu succes prototipul unui avion de vânătoare invizibil şi că acest nou avion va intra în producţia de serie în viitorul apropiat. Pentru ca lumea occidentala sa nu creada ca ar fi vorba doar de propaganda ieftina, a fost data publicitatii si o prima fotografie a noului aparat. Iat-o: