luni, 5 octombrie 2009

Inceputuri


Dupa "Zbor de noapte" si "Pilot de razboi" ale lui St.Exupery, savurate din scoarta in scoarta pe la 14 ani, "Totul despre escadrila intai" - Victor Donciu, aparuta la Editura Militara in 1990 - a fost prima carte de aviatie a unui autor roman pe care am pus mana. Scriitorul, el insusi fost pilot militar, rememoreaza inceputurile aviatiei supersonice in Romania prin evocarea primei escadrile care, la sfarsitul anilor '50, facea trecerea de pe Mig-ul 15, veteranul razboiului din Corea, pe Mig 19, primul supersonic accesibil tarilor din Est. Atmosfera de aerodrom, fara prea multe zig-zag-uri poetice, de la hangar si sala de briefing pana la zborul propriu-zis. Procesul complicat de cunoastere a avionului si a tacticilor, antrenamentele de zi si de noapte, convorbirile radio, toate sunt descrise in amanunt si nu fara umor. Marele merit al acestei carti - genul de carte pe care o citesti intr-o dupa amiaza - este faptul ca umanizeaza foarte mult, iti aduce aproape lumea atat de greu accesibila a celor care zboara mai rapid decat sunetul.

Victor Donciu a mai scris "Misiunea Tidal Wave" (1993) si apare in postura de coautor, alaturi de Eugenia Tascau, al mai multor romane : "Aviatorii" (1996), "Bombardierele ataca noaptea" (2004) si "Vulturii cerului". Tot impreuna cu Eugenia Tascau a mai publicat o serie de carti documentar, precum "Batalia aeriana a Romaniei", "Escadrila 52 Vanatoare" si "Sub cerul Pacificului". Raritati.


3 comentarii:

pepe spunea...

Bravo, hai ca zilele astea iti trimit si eu niste coperti. Sa-mi instalez scanerul.

pepe spunea...

Vezi eu stiam numai de " Totul despre escadrila intai", habar naveam de restul.

Night Elf spunea...

Nici eu nu stiam de ele la vremea respectiva, noroc cu internetul. Sper sa le pot gasi in vreun anticariat ceva. "Sub cerul Pacificului" se anunta tare interesanta, cica ar fi povestea unui pilot american de origine romana de la bordul lui USS Enterprise. Tare as vrea sa dau de ea. Te astept cu material, cand poti tu.