luni, 10 mai 2010

De 3 X Tora


Desi asa ar parea la prima vedere, TORA nu este nici numele vreunei papusi suedeze blonde cu craci lungi si nici al unei actrite romance trecuta bine de a doua tinerete. Este acronimul provenit din primele silabe ale cuvintelor "atac" si "torpila" in limba japoneza. Pe 7 Decembrie 1941 "Tora! Tora! Tora!" a fost mesajul codificat de declansare a atacului japonez asuprea flotei americane stationata la Pearl Harbor.

La 30 de ani de la celebrul eveniment, SUA si Japonia, impacate cat de cat, si-au unit eforturile pentru realizarea unui film cat mai obiectiv si exact dpdv istoric despre respectivul moment destul de nasol pentru ambele parti.
Regizat de americanul Richard Fleischer alaturi de japonezii Kinji Fukasaku si Toshio Masuda, filmul reuseste sa prezinte, echidistant si realist, succesiunea de gafe ale militarilor americani care a dus la dezastrul binecunoscut, backgroundul istoric care i-a fortat pe japonezi sa faca acest gest, precum si atmosfera din timpul luptei efective, din cockpit-urile avioanelor, de pe puntile navelor si de la sol. Acesta este de altfel si punctul sau forte, probabil mai putin relevant pentru cinefili dar util pentru pasionatii de istorie. Parte din dialoguri sunt chiar preluari din jurnalele personajelor reale particpante la actiune, cum ar fi generalii japonezi si soldatii americani.

Nu s-a facut deloc economie la materiale pirotehnice, filmari aeriene si locatii exotice, feelingul generat fiind destul de puternic, iar scara la care se desfasoara totul este intradevar grandioasa, in concordanta cu dimensiunile reale ale atacului. "Tora! Tora! Tora!" este totusi o realizare a anului 1970, adica zeci de ani inaintea perfectionarii CGI-ului, de unde si mici inconsistente notabile pentru un ochi antrenat (avioanele "japoneze" sunt de fapt vechi avioane americane cosmetizate sa para "Zero"-uri, de exemplu). Nu lipseste nici umorul soldatesc, sarea si piperul filmelor de razboi - cum ar fi un pilot japonez pus sa identifice o nava dupa o fotografie, raspunzand sigur pe el "USS Yorktown, sir!", si primind imediat replica "Tocmai ti-ai scufundat propriul portavion, idiotule!".

In Japonia filmul a cunoscut un succes urias, nu acelasi lucru intamplandu-se la vremea respectiva in SUA. Totusi, a ramas mult timp un element de referinta al filmelor de gen, un clasic pentru pasionati. Pe IMDB figureaza cu 7.5 stele.


18 comentarii:

pepe spunea...

Super film ! L-am vazut de m-am spart. Si l-as mai vedea. Ca si The Battle Of Britain.

Night Elf spunea...

@Pepe - sincer Battle of Britain mi-a placut mai mult. Si eu le-am vazut de cateva ori pe amandoua.

pepe spunea...

Dap. M-am informat http://en.wikipedia.org/wiki/Tora!_Tora!_Tora!, si se confirma ce stiam. Totusi "Tora" vine de la Tigru. Tu de unde stii ca este acronimul celor doua cuvinte " atac" si "torpila" ?

pepe spunea...

Daca Battle of Britain avea acces acum la efectele speciale disponibile acum, iti dai seama ce super film iesea?

Night Elf spunea...

Am citit pe IMDB. Tocmai, ca acolo zice ca asta cu Tiger e o confuzie - desi se pronunta la fel, se scrie altfel.

Night Elf spunea...

"Contrary to popular belief, the title of this movie means neither 'Surprise! Surprise! Surprise!' nor 'Tiger! Tiger! Tiger!' in Japanese. The phrase actually comes from the first syllables of "Totsugeki" (meaning attack) and "Raigeki" (for "torpedo attack") yielding TO-RA, TO-RA, TO-RA, which incidentally has the same pronunciation as "tiger" repeated thrice."

Night Elf spunea...

Uhm... nu stiu, prefer sa vad avioane reale, si din astea foarte rar mai gasesti.

pepe spunea...

Sarim de la una la alta, hihihi.
Stii cartea lui Pierre Closterman "Marele circ" ? Francezii au facut un film prin '50 dupa cartea asta.Mi l-am luat cand am fost la Le Bourget. Pacat ca e in franceza si nici subtitrare nu are ( engleza sau franceza). Dar sa stii ca este reusit. Ar merita sa-l vazi

Night Elf spunea...

Stiu cartea si voiam sa mi-o iau si eu. Bine ca mi-ai adus aminte. Chiar acum mi-o comand de pe Amazon. :D

pepe spunea...

Pierre Closterman a luptat in RAF.
Ca o curiozitate: se pare ca a avut o ruda indepartata , ceva var de a treia spita, care a luptat in Luftwaffe, hihihihihi. Chestia asta am gasit-o intr-un Top Gun , dar nu mai stiu ce numar.

pepe spunea...

Daca mai gasesc revista o sa-ti trimit un scan dupa articol.

Night Elf spunea...

Am citit si eu chestia undeva dar nici eu nu imi mai amintesc unde. Parca era un Aeromagazin, sa zic? Oricum in WW1 era frecvent - aia erau multi proveniti din familii nobiliare inrudite intre ele.

Nevermore spunea...

Nu am vazut filmul, dar ma gandesc ca nu se mentioneaza ca americanii stiau dinainte si de acest atac :D. Un atac dorit si provocat, de altfel...

Night Elf spunea...

@Nevermore - nu stiu in ce masura chiar a fost dorit. Razboiul in Pacific era oricum inevitabil, ambele tari aveau interese acolo. Jumatate din flota americana se afla la Pearl, plus importante efective ale trupelor terestre. Sa-ti cedezi cateva degete de la o mana doar pentru a-ti provoca adversarul sa loveasca primul SPERAND ca tu sa-l bati dupa aia nu mi se pare o idee buna. Japonia nu a capitulat decat dupa Hiroshima si Nagasaki, adica 4 ani mai tarziu, si daca n-ar fi fost alea ar mai fi luptat mult si bine. De stiut au stiut, asta au recunoscut-o din prima, doar ca s-au crezut intangibili, ca de obicei.

Nevermore spunea...

Night Elf, eu cred ca atacul a fost si dorit, pentru ca se urmarea ca Japonia sa fie in pozitia agresorului. Provocarile - mai ales cele de natura economica - nu puteau fi "lovituri" atat de precise decat daca, intr-adevar, se dorea un atac. Tot istoriceste vorbind, se pare ca navele aflate la Pearl Harbor erau cele vechi, care, in scurt timp, nu ar mai fi facut fata standardelor. Si inca un lucru... incapatanarea/determinarea japoneza este, totusi, unul din lucrurile care nu au fost prevazute.

Night Elf spunea...

@Nevermore - intradevar, ce era mai important, portavioanele si submarinele, au scapat neatinse. Cred ca nu pot eu gandi in termeni atat de cinici, de aia mi se pare greu de crezut. Pe langa flota aia nenorocita erau o gramada de oameni acolo care nu au avut nicio sansa. Chiar si in termeni militari, daca nu umani, mi se pare abordare gresita sa sacrifici atata material si oameni ca sa ai un pretext de a ataca la randul tau. Provocari din astea au mai fost in istorie (isbucnirea WW1 imi vine acum in minte) si cred ca se puteau "rezolva" la o scare mult mai mica - sa fi atacat japonezii doua trei nave civile or so...

krossfire spunea...

Pe Rotten are 71% si e ceva mai relevant :D

Night Elf spunea...

@Krossfire: tot cam p-acolo. Eu tot pe la 7.5 i-as fi dat.