vineri, 21 mai 2010

Undeva in Balcani


Unul din lucrurile care n-au putut fi niciodata spuse despre mine e ca mi-ar place Bregovic. Sa ma scuze ai sai fani die-hard (destui printre cunoscutii mei), dar nu ma regasesc deloc in muzica lui. Si totusi... iata-ma pe Zone Arena, in primele randuri chiar - minunea a fost posibila datorita faptului ca avem pile la proiectantii locatiei care au beneficiat de invitatii moca.
Public pestrit, multe ochelariste aterizate direct de la birou, ceva hipsters cu nelipsitele palarii (sa le zica cineva ca daca nu te cheama Sinatra, Humphrey Bogart sau Leonard Cohen arati penibil) familisti, sponsori, targoveti, popor.

Aceeasi reteta consacrata de ani de zile: fanfara, un cor barbatesc si doua bulgaroaice in costum traditional de-al lor pe post de backing vocals, un tobar/vocalist mai haios decat toata trupa la un loc, si renumitul Goran, care si-a ridicat fundu' de pe scaunul ala vreo 10 cm spre sfarsit. Pe langa ciorba lunga a sarbului, mult mai savuros mi s-a parut ghiveciul de lautareasca-jazz-folclor-funk si damned-if-I-know servit in deschidere de Taraful din Clejani si faimoasa Viorica de rigoare. Femeia are plamani, nu gluma, si daca ma intrebati pe mine, zic ca bate la fund multe voci feminine din Romania cu pretentii mai mari. Nu pot sa zic ca nu mi-a placut, ba dimpotriva. Si daca mai adaugam si showul Margheritei (tot din Clejani, junioara familiei) insotita de trupa sa de pitzip... animatoare, cred ca experienta a meritat banii. Pardon, efortul. Un final apoteotic pentru 3 saptamani de foc continuu. I need a drink.

6 comentarii:

sarah0815 spunea...

Whoa..am fost la concertul lui Bregovic la Taverna Sarbului acum mult timp..si n-am fost nici eu in particular extaziata..desi muzica lui nu suna rau..eh...

Nevermore spunea...

Bregovic are niste piese care te scoala de pe scaun si daca esti in coma alcoolica. Dar cateva, nu multe... Stiu ca am fost la niste chefuri la care s-a ascultat.. si nu imi amintesc prea multe, ceea ce e bine! Recomandabila e si coloana sonora de la "Pisica alba pisica neagra". In rest... iti recomand The Jack :)). O zi faina!

Night Elf spunea...

@Nevermore - Hold on dude! Coloana de la Black Cat Whi te Cat e de Kusturitza si desi e cam aceeasi Marie e ascultabila over and over again. aia imi place mult.

Nevermore spunea...

Night Elf, asa este, greseala mea. Desi cantecele sunt interpretate si de Bregovic... sau sunt doar multi "confuzati" de colaborarea dintre Kusturica si Bregovic si ii atribuie ultimului unele cantece.

krossfire spunea...

Nu m-as baga la a elogia prea mult Taraful din Clejani pentru ca pur si simplu nu ma prinde muzica lor. Altfel, de acord cu Bregovic : imi plac cateva piese dar totul din muzica pentru film. Nu m-as baga sa-l vad live pentru ca pur si simplu, scoasa din context ,muzica lui nu-mi trezeste cine stie ce placeri auditive. Cred ca in cea mai mare parte e vorba si de ''hipstareala'' care a cuprins in ultimii ani tinerimea. Bregovic e ''cool'', e ''balcanic''.

http://www.youtube.com/watch?v=dpO93jR4kL4 - Le da si Kusturica cand vrea.

Night Elf spunea...

Pe mine m-au prins Clejanii in sensul ca mi-a placut mai mult decat ce-a cantat Bregovic in seara aia. Macar au fost veseli si colorati. Bregovic venise la un moment dat cu ceva muzica bisericeasca, am recunoscut un "tatal" nostru din putinele cuvinte slave pe care le stiu. Nu eram in dispozitia necesara pt asa ceva.