marți, 17 august 2010

7.62

As fi vrut sa mai scriu de avioane, de cum a fost la mare, as fi vrut sa mai povestim de carti si filme, dar astazi sunt foc si para. Nu-mi pot crede ochilor ce se intampla in spitalele din tara. Un copil a murit duminica dupa o banala julitura la picior, intr-un spital din Oltenita. Cauza: posibil malpraxis. Baiatul era alergic la antibiotice, lucru pe care domn' doctor nu l-a considerat important.

Ieri, tragedie la maternitatea Giulesti - despre care umbla vorba ca ar fi una din cele bune. Doua fire neizolate bagate intr-o priza, intr-o camera plina cu nou-nascuti nesupravegheati, conectati la tuburi de oxigen. Scurt circuit, foc mocnit, explozie. De vina sunt, nu-i asa, lipsa dotarilor si salariile personalului medical. Acelasi eroic personal medical care, la aceeasi sectie, a spalat candva micutii pe cap cu detergent pentru gresie.

Eu vreau sa stiu daca acesti idivizi in halate albe mai sunt in toate mintile si daca in locul bonetei si al ecusonului n-ar fi mai potrivite niste camasi din alea prevazute cu multe curele. M-am saturat sa ii tot aud plangandu-se de salariile de mizerie. Oare sunt singurii in tara asta care nu sunt platiti just? Doar medicii sunt chemati sa aibe grija de vietile noastre? Dar inginerii de structuri si instalatii, de ale caror calcule depinde viata unui numar infinit de oameni, si nu timp de o zi, o saptamana sau o luna, ci pe intreaga durata a existentei lor fizice. Dar mecanicii de tren, soferii de autobuz si pilotii de avion, care la prima eroare mai grava nu risca numai viata altora, ci si pe a lor proprie. Iar daca isi inchipuie domnii doctori ca toti acesti oameni au la dispozitie cea mai avansata tehnologie, salarii dumnezeiesti si pe deasupra si o armata de muieri a caror misiune e sa le faca jumatate din treaba, sa se asigure ca au tot ce trebuie pentru munca din timpul zilei si sa le stearga transpiratia de pe frunte, ei bine, se inseala.

M-am saturat sa-i aud invocand lipsa dotarilor! Dar cand ne nasteam noi maternitatile erau oare ticsite cu detectoare de fum, senzori de incendiu, sprinclere, etc? Nu, dar nu stiu cum se face ca nu se intamplau asemenea tragedii.

Sunteti oameni ca si noi, domnilor doctori, supusi greselii, dar nu meritati aura de supermani pe care o pretindeti. Imi amintesc cum, acum cativa ani, internat fiind, am fost insultat fara niciun motiv de un doctor tinerel care banuia ca nu sunt de faţă. Probabil era formula lui de adresare obisnuita, numai ca n-am stat sa-l intreb. 80% din ei viseaza sa profeseze in afara tarii. Sincer, ma bucur pentru ei. Ma tem ca in SUA sau Franta colegiul medicilor nu este atat de dispus sa musamalizeze 99% din cazurile de malpraxis precum cel din Romania, si ca pacientul german nu este atat de permeabil la marlanie si prostie ca cel roman.

Si ma mai tem ca pentru lipsa de respect faţă de fiinta umana si pentru incompetenta multora nu exista decat un numar foarte mic de solutii: 7,62. Calibrul de Kalashnikov.

4 comentarii:

pepe spunea...

Cea mai nenorocita televiziune de stiri , Antena 3 , a afisat stirea cu moartea celor trei bebelusi , dinainte de a spune asta d-l Raed Arafat. Nenorocitii, nu s-au gandit o clipa la parintii care asteptau in fata spitalului. Niste jigodii.
Sa stii ca mai e un calibru' la Kalash; 5.45. Dar ala nu prea omoara. Asa ca ramanem la 7.62

Night Elf spunea...

Acum sunt 4 :(
Trist, cateodata chiar imi vine sa pun mana pe mitraliera cand e vorba de astfel de handicapati. Stau sa ma gandesc ce minte bolnava a bagat 2 fire intr=o priza intr-o camera plina de tuburi de oxigen. !!!

sarah0815 spunea...

La spitalul Fundeni pacientii care ies din operatie sunt transferati intr-un salon la comun, bandajati si acoperiti doar cu o panza in jurul organelor genitale. Batrani, femei, copii, toti la un loc si se permite accesul vizitatorilor. ORIBIL!

Night Elf spunea...

Ce sa mai zic... sunt sub orice critica - da, oamenii, in primul rand, pentru nicio institutie din lume nu este ceea ce este datorita masinilor, ci a oamenilor. Pe mine m-au facut nebun si ignorant cand le-am povestit de dentisti care opereaza fara manusi, sau de vaca de asistenta care mi-a scapat furtunul perfuziei pe jos si a vrut sa mi-l puna tot pe ala, si altele si altele. Ce pretentii sa mai ai ?