miercuri, 9 februarie 2011

Faca na caveira !


Marturisesc ca inainte de a vedea Tropa de Elite nu stiam foarte multe despre cinematograful brazilian si, aveam surpriza sa constat, nici despre Brazilia in general. I-au urmat Cidade de Deus si Ônibus 174, ambele proiectand pe ecranele lumii o cu totul alta faţă a patriei carnavalurilor, a fotbalului pe plaja si a fetelor cu fundul mare. 
La 3 ani dupa primul TdE  si scandalul de rigoare provocat  in special in randul purtatorilor de caşchetă si bulan, Jose Padilha se intoarce pe cai mari cu ceea ce a devenit, in numai cateva luni de la premiera, cel mai vizionat film brazilian din istorie.  


Timpul a trecut peste Roberto Nascimento si brigada lui de incoruptibili, iar razboiul pe care il are acum de dus este unul personal, si impotriva unui inamic mult mai perfid.  Din care cauza Tropa de Elite 2 este un cu totul alt film si nu doar o continuare a primului. Nimeni nu mai latra ordine unei adunaturi de recruti si nici nu mai tine cursuri de strategie militara cu cuiul  scos din grenada, dar violenta si cinismul sunt duse acum la un alt nivel, si nu neaparat cantitativ - cine se astepta sa sara de pe scaun la scenele cu plutoane in uniforma neagra, cu craniu si pumnal pe bereta ("Faca na caveira" - celebra emblema  a trupelor BOPE), ei bine, o sa fie dezamagit. 
Toti actorii joaca superb si atat de veridic incat e imposibil sa nu suferi alaturi de colonelul Nascimento (Wagner Moura) sau sa nu-ti vina sa-i tragi un glont in cap lui Sandro Rocha, desi n-are, saracul, decat vina de a juca (magistral) un gabor antipatic, corupt si burtos pe deasupra.
Sigur, filme care "prezinta realitatea" sau care demascheaza coruptia s-au mai facut. Banuiesc totusi ca nu e la fel de usor ca la Hollywood sa spui lucrurilor pe nume intr-o tara in care pentru asta inca se mai moare, iar pentru acest curaj Tropa de Elite 2 isi merita din plin notorietatea. Iar omul de pe strada simte nevoia sa i se reaminteasca, din cand in cand, ca exista oameni determinati sa isi sacrifice carierele si poate chiar vietile pentru a face din tara lor una mai curata. Culmea e ca in anumite parti acesti oameni chiar exista (scenariul  lui Tropa de Elite 1 a fost scris dupa marturiile mai multor ofiteri care apoi au suportat consecintele). 

Sa ne bucuram totusi ca Rio de Janeiro e departe. Noi nu avem, pe malul Dambovitei, astfel de probleme, nu-i asa?


7 comentarii:

Garm spunea...

L-am dat si eu jos, cred ca o sa il vad cat de curand.

Night Elf spunea...

Enjoy. Sper sa iti placa. Iti raman pe veci recunoscator pt TdE.

Garm spunea...

Man sa stii ca am fost un pic dezamagit. Filmul in sine nu este rau dar parca nu este Tropa de Elite. Se insista un picut cam prea mult pe viata lui de familie, pe relatia cu copilul... Nu este de loc un film rau dar ma asteptam la altceva.

Night Elf spunea...

Tocmai asta era ideea. Nu esti singurul care se astepta la altceva dar filmul asta completeaza parca ce s-a spus doar tangential in prima parte. Mi se pare mult mai matur si mai cuprinzator decat primul. Si eu am avut senzatia ca urmaresc La Piovra la un moment dat, si mi-era dor de umorul negru al lui Nascimento de exemplu, dar cum ziceam... timpul s-a scurs, au trecut 15-16 ani de la "eres un fanfarao!", si asta trebuia sa se vada cumva.

krossfire spunea...

Pufai, habar n-aveam ca s-a lansat Tropa de Elite 2!!!

Sunt total deconectat :(

Night Elf spunea...

@Krossfire - scriam anul trecut prin toamna. Vezi daca nu ma citesti ? :)))

krossfire spunea...

Retinusem de pe undeva (probabil de aici) ca se va lansa, dar habar n-aveam.